Un start-up din Cluj a reușit să transforme zațul de cafea și rumegușul într-un material izolator ecologic, cu proprietăți acustice, termice și chiar ignifuge. Pentru a “lega” compoziția a folosit… ciuperci de pădure. Invenția a atras atenția industriei de design din Italia.
“Am mixat într-o caserolă zaț de cafea și o ciupercă din pădure, apoi am uitat de ea câteva săptămâni”, povestește Gabriel Barta, un tânăr cercetător în biotehnologie.
Ce a urmat a fost o descoperire surprinzătoare: ciuperca a crescut și a format, împreună cu zațul de cafea, un material compact, complet natural. După cinci ani de cercetări, compania lui Barta produce azi panouri acustice din miceliu, testate deja de arhitecți și companii internaționale, informează stirileprotv.ro.
Procesul e 100% natural: miceliul – rețeaua de fibre a ciupercilor – acționează ca un “lipici” ecologic, care leagă între ele resturile organice, preluând forma unei matrițe printate 3D. În doar cinci zile, rezultă un material dens, ușor, rezistent, și fără compuși toxici. Mai mult, materialul este capabil să capteze de două ori masa sa în dioxid de carbon, explică Barta.
Noul material are proprietăți acustice de excepție, dar și eficiență termică dovedită. A fost testat de institute de cercetare în construcții, iar rezultatele sunt promițătoare. Mai mult, testele au dovedit că este si ignifug – nu ia foc și nu întreține flacăra.
Lipsa de certificări locale l-a forțat pe Barta să trimită mostre în Germania și Austria pentru a-și valida produsul. „Le-am rugat pe cercetătoarele din institut să rupă plăcile și nu le venea să creadă că nu conțin chimicale”, afirmă Barta.
Pentru moment, startup-ul clujean produce panouri acustice customizate, apreciate în designul interior. Dar potențialul e mult mai mare: ambalaje ecologice, cărămizi, izolații pentru locuințe. „Avem o colaborare în zona de packaging, dar cele mai mari deschideri vin din afara țării. În România, lumea e încă timidă în a încerca soluții noi”, mărturisește Barta.